OHJEITA RATSASTAMAAN TULEVALLE

1. Noudata ohjaajan antamia ohjeita.


2. Turvallisuus kuuluu kaikille. Ratsastuspalvelun tarjoaja on vastuussa palvelun turvallisuudesta. Huomioi kuitenkin, että hevosten kanssa toimiessa on aina olemassa tapaturmariski. Suosittelemme ratsastajille omaa henkilökohtaista tapaturmavakuutusta.


3. Toimi hevosten lähellä aina rauhallisesti ja asiallisesti. Älä huuda tai juokse.

4. Älä ruoki hevosia ilman lupaa.

5. Ilmoita etukäteen omat ratsastustaitosi. Kokeneella ratsastajalla tarkoitamme vähintään vuoden säännöllisesti (noin kerran viikossa) esimerkiksi ratsastuskoulussa tai vastaavassa ratsastanutta henkilöä. Vähemmän ratsastaneet luokittelemme aloitteleviksi ratsastajiksi. Alle 12-vuotiaiden tulee aina tulla ratsastamaan aikuisen kanssa.

6. Ilmoita ennen ratsastusta myös mahdolliset sairaudet, liikuntarajoitteet tai muut vastaavat, jos ne voivat vaikuttaa ratsastukseesi.

7. Huolehdi, että sinulla on ratsastamaan tullessasi säähän sopivat ulkoiluvarusteet, sekä kengät, joissa ei ole tasaista pohjaa. Älä pue vaatteita, jotka lepattavat tai joissa on paljon esimerkiksi lenkkejä, jotka voivat tarttua kiinni. Jos käytät omia ratsastusvarusteita, huolehdi, että ne on huolellisesti puhdistettu etukäteen.

8. Ratsastussafarit tulee varata etukäteen.


9. Saavu paikan päälle noin 15 minuuttia ennen ratsastuksen alkua.

10. Jos joudut jostakin syystä perumaan varaamasi ratsastuksen, se tulee tehdä viimeistään 2 vrk (48 h) ennen varattua aikaa.

11. Ohjaaja ilmoittaa ratsastussafarin osallistujille, jos ilmenee jokin este, joka vaikuttaa retken toteuttamiseen turvallisesti. Tällainen este voi olla esimerkiksi kesäisin ukonilma. Ohjaaja sopii osallistujien kanssa uuden ajankohdan ratsastukselle

RATSASTUKSEEN SISÄLTYY RISKEJÄ.

HEVOSEN SELÄSTÄ VOI JOSKUS PUDOTA, HEVONEN VOI POTKAISTA TAI PURRA, TAI HEVONEN VOI TALLATA VAHINGOSSA PÄÄLLE.


Tahko Farmilla on voimassa yrityksen oma vastuuvakuutus, joka kattaa yrittäjien ja yrityksen työntekijöiden huolimattomasta toiminnasta aiheutuneet esine- tai henkilövahingot.

Useimmiten vahingot sattuvat kuitenkin henkilökunnan toiminnasta riippumattomista syistä (esim. hevonen säikähtää).
Huolehdithan siis, että sinulla on henkilökohtainen ratsastusonnettomuudet kattava vapaa-ajan tapaturmavakuutus voimassa!

Jos olet Suomen Ratsastajainliiton (SRL) jäsen, sinulla on voimassa LähiTapiolan ratsastusonnettomuudet kattava tapaturmavakuutus.
Green Card- tai Green Card Plus -harrastajana sinulla on myös voimassa sama vakuutus.

MITEN TOIMIT, JOS JOKU PUTOAA HEVOSEN SELÄSTÄ

1. Pysy rauhallisena.

2. Pysäytä hevosesi, ja odota ohjaajan ohjeita.

3. Jos olet tilanteessa sivustaseuraajana, ethän juokse pudonneen luokse. Ohjaajalla on tilanteeseen tarvittava koulutus, ja hän pyytää apua, jos tilanteessa sitä tarvitaan.

4. Ethän huuda – hevoset voivat pelästyä äkillisiä ääniä.

 

MITEN TOIMIT, JOS ITSE PUTOAT HEVOSEN SELÄSTÄ

1. Jos huomaat, että putoat hevosen selästä, ethän enää tarraudu hevoseen (harvoin tässä tilanteessa enää pääsee takaisin satulaan ja tasapainoon). Anna itsesi pudota rennosti.

2. Päästä ohjista irti. Jos tarraat kiinni ohjista, saatat raahautua hevosen mukana pitkänkin matkan, jos hevonen ei pysähdykään heti. 

3. Älä ota vastaan suorin käsin tai sormilla. Taivuta vartaloa ja suojaa käsillä päätäsi. Ota maa vastaan käsivarrellasi. 

4. Jatka kierimistä mahdollisimman pitkälle. 

5. Jos putoat jaloillesi, muistathan joustaa polvillasi. 

6. Kuuntele ohjaajan ohjeita. Kerro hänelle, jos sinulla on jossakin kipuja tai jos et pääse nousemaan ylös.

7. Jos mitään vakavampaa ei satu, on tärkeää nousta välittömästi takaisin hevosen selkään. On luonnollista, että putoamista säikähtää, mutta se menee yleensä ohi kun nouset hevosen selkään uudestaan.

8. Tahko Farmilla ylläpidetään putoamispäiväkirjaa. Ratsastuksen jälkeen ohjaaja pyytää sinua kertomaan oman nimesi ja yhteystietosi sekä putoamistilanteen tiivistettynä. Nämä tiedot ovat tärkeitä mahdollisen lääkärikäynnin tai vahinkoilmoituksen tekemistä varten.

9. Ratsastuskypärä tulisi vaihtaa jokaisen putoamisen jälkeen. Uusi kypärä on hankittava kahden kuukauden sisällä onnettomuudesta, ja vakuutusilmoitus kypärästä tulisi tehdä vuoden sisällä.
10. Jos loukkaannut vakavammin putoamisen seurauksena ja joudut lähtemään lääkäriin, huomioithan että Farmi ei vakuuta työntekijän toiminnasta riippumattomista tilanteista aiheutuneita vahinkoja. Huolehdithan, että sinulla on oma vapaa.ajan tapaturmavakuutus voimassa!